howard7, przecież napisałeś 04.12, że została ona wysłana do wymienionych osób i ja widnieje jako 1 na tej liście :shock:
Chcesz zaparkować samochód? Wyjdź z pojazdu!
Zwiń
X
-
Chcesz zaparkować samochód? Wyjdź z pojazdu!
Volkswagen zaprezentował system, który automatycznie zaparkuje samochód bez pomocy kierowcy. System o nazwie Park Assist Vision automatycznie parkuje samochód tyłem, podczas gdy kierowca stoi na zewnątrz!
Park Assist Vision będzie pomocny szczególnie tam, gdzie po obydwu stronach samochodu jest niewiele miejsca (pasażerowie i kierowca mieliby kłopoty z opuszczeniem pojazdu). Kierowca musi jedynie wybrać odpowiednie miejsce do zaparkowania za pomocą pokładowego systemu nawigacji, włączyć odpowiedni bieg i wyjść z samochodu. Parkowanie rozpoczyna się po naciśnięciu przycisku na pilocie zdalnego sterowania. Kamery umieszczone w lusterkach, w przednim oraz tylnym zderzaku czuwają nad bezpieczeństwem podczas parkowania.
Firma przyznaje jednak, że Park Assist Vision nie jest jeszcze w pełni gotowy do wprowadzenia do modeli produkowanych seryjnie. Jednym z problemów do rozwiązania jest to, jak kierowca i pasażerowie wsiądą do zaparkowanego "na styk" samochodu.
Źródło: What Car?, informacja Moto Target
-
-
hmm nie wyobrażam sobie stać obok takiego auta moją Skodziną. Wyobraźcie sobie, że ktoś ma takie cudo techniki, które tak zaparkuje, że nie da się otworzyć drzwi albo nie da się wsiąść bo za ciasno. no to do CHO**RY jak ja bede mógł wejść do Swojego auta nie mówiąc już o parkingach gdzie staje się jeden za drugim.
no... ale wszystkiego są plusy i minusy.Damian
Komentarz
-
-
Dla mnie takie patent mija się z celem tym bardziej że jak kolega damianlach, pisał u nas parkuje się jak chce i czasem trzeba robić kombinacje alpejskie żeby zaparkować także takie rozwiązanie nie wiem czy się u nas by sprawdziło no być może w miejscach gdzie ludzie parkują w wyznaczonych miejscach. Ciekaw jestem co to by było jakby stały dwa obok siebie takie autka i chciały zaparkowac w tym samym miejscy to kto wtedy decyduje??? komputer ??Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka
Komentarz
-
Komentarz